OBRADA KLIPNJAČA

Vršimo obradu male i velike pesnice za sve tipove motora.

Šta je klipnjača motora i koja je njena uloga?

Klipnjača ostvaruje povezanost klipa sa radilicom. U njenom gornjem delu je ležište (mala pesnica) osovinice klipa, preko koga je povezana sa klipom. U donjem delu se nalazi ležište (velika pesnica) preko koga je povezana sa radilicom.

Kako dolazi do havarije i kako se ona rešava?

Oštećenja klipnjače nastaju kao posledica lošeg podmazivanja motora i ribanja radilice u njenim letećim rukavicma oreko kojih je povezana sa klipnjačom. Tada oštećenja klipnjače nastaju u “velikoj pesnici”. Kada dođe do prodiranja rashladne tečnosti u cilindre motora ili ubrizgavanja veće količine goriva može doći do krivljenja klipnjača.

Dostupne operacije su:

  • Obrada čaure male pesnice
  • Obrada čaure velike pesnice
  • Defektaža klipnjača 

Kako sve to izgleda u praksi?

klipnjace PRIJEM NA RAD Kako bismo ubrzali proces pronalaženja adekvatnih rezervnih delova, savetujemo Vam da prilikom donošenja bloka motora kod nas na obradu imate spremnu saobraćajnu dozvolu od vozila. Pripremno pranje klipnjaca PRIPREMNO PRANJE Kako bi se dala što tačnija defektaža, klipnjače prolaze kroz pripremnu fazu pranja i odmašćivanja. Defektaza klipnjaca DEFEKTAŽA Nakon što su klipnjače temeljno oprane, spremne su za precizno merenje. Prilikom defektaže utvrđuje se da li su biksne male pesnice kao i velika pesnica u okviru fabričkih tolerancija. Merenje tezine klipnjaca MERENJE TEŽINE KLIPNJAČA Merenje težina klipnjača je važna jer utiče na prenos sile unutar motora. Ukoliko je jedna klipnjača teža ili lakša od ostalih, rad motora može biti neuravnotežen i može izazvati havariju u motoru. Obrada male pesnice OBRADA MALE PESNICE Mala pesnica zapravo predstavlja ležište bolcna koji drži klip. Veća tolerancija od fabrički dozvoljene može izazvati nepravilan rad motora, zato je potrebno zameniti čaure i obraditi ih na fabričke mere. Obrada velike pesnice OBRADA VELIKE PESNICE Velika pesnica je vezana za radilicu, i samim tim ukoliko dođe do oštećenja, mora biti obrađena na meru letećih ležajeva, koji u tom slučaju moraju biti pojačani. Ova usluga je zastupljenija u teretnom i industrijskom programu. Kontrola klipnjace motora KONTROLA U ovoj fazi, mašinska obrada je urađena, zamenjene su čaure, i proverena težina. Klipnjače se još jednom mere i proveravaju na bilo kakve nedostatke. Pakovanje klipnjaca PAKOVANJE / GARANTNI LIST Kako ne bi došlo do oštećenja nakon izvršene obrade, klipnjače se nakon obrade podmazuju i konzerviraju u zaštitno pakovanja. Unutar pakovanja možete naći i naš garantni / merni list sa tačnim merama mašinske obrade.